Verslag Peace Event dag 1: vrijdag 6 juni

Linda en Liseth kwamen op donderdag 5 juni aan op het vliegveld van Sarajevo. Het is slechts een klein vliegveld, maar het heeft een opmerkelijke rol gespeeld in de oorlog tijdens de belegering van Sarajevo (daarover meer in een volgend verslag).

Hotel Grand, waar veel van de workshops werden gehouden.

Hotel Grand, waar veel van de workshops werden gehouden.


Cooperative gameplay

De conferentie begon op vrijdag. De registratie vond plaats vanaf 1 uur ’s middags en de eerste workshops werden gehouden om twee uur. Onze eerste workshop waar we aan mee deden was een erg leuke, interactieve ervaring. Het was een workshop coöperatief spelen, waarbij we allerlei spelletjes deden met een groep. Het eerste spel was een kennismakingsspel, waarbij we in een kring stonden met ieder op een plek, gemarkeerd met tape op de grond. Eén persoon stond in het midden en vroeg aan een willekeurige persoon: “Do you love your neighbour?” Daarop moest de ander antwoorden: “Yes, I love all my neighbours who…” Vervolgens moest diegene dan iets noemen wat hij of zij zelf bijvoorbeeld had, leuk vond of kon (bijvoorbeeld blond haar, van voetbal houden of Spaans spreken). Daarna moest iedereen die dat met hem of haar gemeen had, van plek wisselen. Degene in het midden moest dan proberen om een plek te bemachtigen. Het was een heel leuk spel, waarbij je kon zien hoeveel je met anderen deelt, hoewel je nog niemand kent. Telkens als er weer gewisseld werd, was het een en al gelach en vriendschappelijke (en geweldloze!) strijd om een plekje.

Welk vakje  nu?

Welk vakje nu?

Daarna deden we nog twee andere spellen. Bij het ene was er een raster van vakken op de grond gemaakt met tape. Ons doel was om met zijn allen we de juiste route naar de overkant van het raster te vinden. Om de beurt ging één persoon door het raster, als het een goed vak was (en op de goede volgorde) dan mocht diegene door. Werd er echter op het verkeerde vak gestapt, dan klonk er een zoemer en moest de volgende bij het begin beginnen. We hadden eerst een hele strategie uitgedacht, waarbij we een bepaald aantal keer zouden klappen als het niet goed was, maar dat gooiden we al snel overboord. De strategie werd uiteindelijk wijzen (er mocht namelijk niet gepraat worden). Uiteindelijk moest iedereen een keer goed door het doolhof lopen. Het was een leuk spel waarbij iedereen een steentje kon bijdragen.

Ons volgende spel was een echte proeve van samenwerking. We moesten met 10 mensen een bal optillen die op een paaltje lag. Dat ging via een lege plakbandrol met 10 touwtjes eraan die onder de bal om het paaltje lag. Het was de kunst om allemaal tegelijk je eigen touwtje strak te houden en tegelijk op te staan en te lopen naar de andere kant van de kamer, waar het volgende paaltje klaarstond. Bij mijn groep ging het optillen en lopen heel goed, maar het was een stuk lastiger om daarna de bal te laten zakken en op het andere paaltje te krijgen. Maar áls het dan lukte, voelde het ook als een hele prestatie! Aan het eind deden we met de twee groepen een wedstrijdje – dat ging nek aan nek, maar Linda’s groep won uiteindelijk.

Als afsluiting deden we nog “Follow the Leader”, waarbij de hele groep een leider nadoet en 1 persoon erachter probeert te komen wie de leider is. Ook hier draait het natuurlijk om samenwerken, zodat de identiteit van de aanvoerder geheim blijft. Het was al met al een erg leuke workshop, met veel activiteit. Ook was het mooi om te zien hoe er al snel een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid ontstond, ook tussen mensen die elkaar verder niet kennen.

Mairead Maguire gaf de openingstoespraak.

Mairead Maguire gaf de openingstoespraak.

 

Opening

De officiële opening van het evenement vond in de avond plaats. Sprekers waren onder andere Mairead Maguire uit Noord-Ierland, die de Nobelprijs voor de Vrede won in 1976. Ze gaf een inspirerende speech over vredeswerk.

Ook Samir Arnautović van de universiteit van Sarajevo gaf een korte speech, waarna het tijd was voor traditionele muziek. Er waren een band en een koor die een prachtige show gaven en op veel enthousiasme van het publiek konden rekenen.

De eerste dag was in ieder geval al geslaagd. Binnenkort meer over de andere dagen.

 

Peace Event - Opening choir

Muziek tijdens de openingsceremonie.

Muziek tijdens de openingsceremonie.