Eirene NL gaat naar het Peace Event Sarajevo van 6-9 juni

logo-peace-event-2014

 

2014 is een belangrijk herdenkingsjaar: dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak na de moord op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk in Sarajevo op 28 juni. Sindsdien is er een eeuw voorbijgegaan met vele conflicten in de wereld, van oorlogen tussen staten tot meer conflicten binnen staten de afgelopen decennia.

Tegelijkertijd zijn er veel initiatieven ondernomen om een cultuur van vrede, geweldloosheid en gerechtigheid te bevorderen, zoals bijvoorbeeld de het internationale decennium voor een cultuur van vrede en geweldloosheid (2001-2010) dat de VN afkondigde.

Om nu honderd jaar van oorlogen symbolisch af te sluiten en hopelijk honderd jaar van vrede in te luiden, wordt het Peace Event Sarajevo gehouden van 6-9 juni. Dit is een groot internationaal evenement met workshops, lezingen, activiteiten en discussies rond het bevorderen van een cultuur van vrede en gerechtigheid.

Een greep uit de activiteiten:

– Workshops op het gebied van: vredescultuur/geweldloosheid; gender, vrouwen en vrede; militarisme en de alternatieven; vrede en sociale gerechtigheid; verzoening en verwerking van het verleden
– Tentoonstellingen
– Boekpresentaties
– Rondetafelgesprekken
– Debatten

Als vertegenwoordiging van Eirene Nederland en de Vredesacademie gaan Liseth Meijer en Linda de Veen naar het evenement. Ze zullen daar een workshop geven over een onderwerp rond het bevorderen van een vredescultuur, namelijk de rol van de media in conflicten. Het gaat nog wel eens mis bij het verslaan van oorlog en conflict (misleidende info, ‘wij tegen zij’, eenzijdige berichtgeving etc.). Ze zullen zich buigen over de vraag hoe het anders kan en zou moeten. Daarvoor besteden ze aandacht aan een bepaalde stroming binnen de journalistiek, Peace Journalism. Die benadering wil meer kanten van een conflict belichten, neutraler zijn qua hoor en wederhoor, transparanter en meer gericht op oplossingen dan de ‘traditionele’ journalistiek.  Tijdens de workshop worden enkele artikelen besproken en gaan de deelnemers kijken hoe ze het zouden kunnen herschrijven en verbeteren als zij journalist waren.

Onze collega binnen de Vredesacademie, Annelies Klinefelter van CPT, is ook aanwezig en zal een workshop geven over mediation. Haar man Harky gaat een workshop geven over Dr. Martin Luther King, zijn droom voor een rechtvaardige wereld en welke filosofie en methodes hij gebruikte om die op een geweldloze manier waar te maken.

We verwachten dat het een zeer interessante, inspirerende conferentie zal zijn. Hier op de website en op Facebook zullen we aandacht besteden aan het evenement. Daarnaast komt in de nieuwsbrief van september een verslag van het evenement. Houd ons dus in de gaten de komende tijd!
Meer informatie: www.peaceeventsarajevo2014.eu/