Peace Event Sarajevo – dag 2, zaterdag 7 juni

Na een goede eerste dag van het Peace Event in Sarajevo was op zaterdag het moment eindelijk aangebroken: Linda en ik gingen onze workshop over Peace Journalism geven. We waren meteen om 10 uur ingedeeld, zodat we gelukkig geen problemen hadden met mensen die eerder weg moesten of laat van andere workshops kwamen. Eerst was er nog wat onduidelijkheid over de plek waar we het moesten houden, maar uiteindelijk hoefden we niet naar een andere locatie te gaan.

Peace Journalism
Onze workshop verliep goed en we hadden erg leuke discussies met ons publiek, wat weer veel extra’s toevoegde. De workshop ging over Peace Journalism, een stroming binnen de journalistiek die oorlog en conflicten op een andere manier verslaat dan het gewone nieuws. Peace Journalism geeft bijvoorbeeld meer aandacht aan alle verschillende kanten van het verhaal, geeft ook informatie over vreedzame initiatieven in plaats van alleen geweld en geeft over het algemeen veel meer context zodat het publiek het conflict beter begrijpt. Als illustratie hadden we twee filmpjes over de protesten in Bangkok in mei. Het ene was een stuk vollediger, met meer context en uitleg, ook over vreedzame aspecten van het conflict. Het andere was veel meer op geweld gericht (ook al verliepen de protesten behoorlijk geweldloos) en gaf een stuk minder context. Na de filmpjes hadden we nog een oefening waarbij de deelnemers een artikel zelf analyseerden en elementen van Peace Journalism en War Journalism (eigenlijk de gewone manier van verslaan) aanwezen.

De media zijn overal en veel mensen realiseren zich niet (voldoende) dat een nieuwsbericht eigenlijk slechts één versie van de waarheid is. Meestal wordt er veel weggelaten omdat het nieuws vooral kort en duidelijk moet zijn, terwijl conflicten vaak juist ingewikkeld zijn en een stuk genuanceerder dan slechts twee partijen die elkaar naar het leven staan. Daar wilden we meer inzicht in geven en dat is goed gelukt. In de toekomst willen we de workshop mogelijk nog een paar keer gaan geven, maar dan gewoon in Nederland.

 

Workshop Unarmed Civilian Peacekeeping

Workshop Nonviolent Intervention / Unarmed Civilian Peacekeeping
Na onze eigen workshop hebben we ook andere evenementen en workshops/lezingen bezocht. Een daarvan ging over geweldloze interventie door middel van peacekeeping door ongewapende burgers. Het was een rondetafelgesprek met mensen die in het veld werkten en kwetsbare groepen beschermden, puur met hun aanwezigheid. Juist door geen wapens te dragen zorgen ze dat anderen veilig zijn. Wapens lokken alleen maar agressieve reacties uit, ook al gebruik je ze zelf niet.

Peace event - CdP San Jose de ApartadoEen mooi voorbeeld van deze manier van peacekeeping was de ‘Comunidad de Paz’ in San José de Apartado, een kleine gemeenschap in Colombia die zich afzijdig wil houden van het conflict in het land en die geen van de partijen steunt (maar daardoor juist door veel groepen als vijand wordt gezien). Deze mensen moeten heel sterk in hun schoenen staan en worden in hun missie bijgestaan door ongewapende peacekeepers.

Ook in Israël/Palestina, Kroatië en de Filipijnen en is er veel succes geboekt met deze manier van geweldloze interventie. Het was inspirerend om te zien hoe collega-organisaties deze manier van werken aan vrede aanpakten.