Peace Event Sarajevo 6-9 juni – dag 3, zondag 8 juni

Dit is het derde deel over ons bezoek aan het Peace Event in Sarajevo van 6-9 juni.

Ook zondag hebben we interessante workshops en bijeenkomsten bezocht.

Education for Peace and Nonviolence

Deze workshop ging over vredeseducatie en educatie over geweldloze communicatie. In sommige landen, zoals Spanje en Frankrijk is er al een wet dat er een bepaald aantal uur vredeseducatie moet worden gegeven op scholen. De organisatoren van de workshop hadden een voorsteldocument opgesteld om dat in meerdere landen voor elkaar te krijgen. De deelnemers hadden mooie voorbeelden van vredeseducatie voor kinderen en jongeren. Zo waren er een uitlegdocument over de VN van de vereniging voor Montessorischolen Peace Education - 10 opportunities to become nonviolenten een Italiaans stripboek met conflictscenario’s en verschillende opties om uit te kiezen, waarbij elke keuze weer eigen gevolgen heeft. Vooral de laatste is een leuke manier om kinderen en jongeren duidelijk te maken wat geweldloze communicatie inhoudt. Het gaf ons veel inspiratie en nieuwe ideeën die we wellicht in de toekomst kunnen gebruiken.

 

 

Mediation

Deze workshop werd gegeven door onze collega van de Vredesacademie: Annelies Klinefelter van CPT. Het ging over mediation als vorm van vreedzame conflictoplossing, vooral bij conflicten tussen mensen die elkaar erg na staan. Na een inleiding over mediation gingen we in kleine groepjes zelf aan de slag met een oefening met vreedzame conflictoplossing door middel van mediation. Het probleem wat we moesten zien op te lossen was een echt Nederlandse situatie: het is een warme dag en een broer en zus willen allebei op de fiets weg: de een wil naar het bos, de ander wil naar het zwembad. Er is echter maar één fiets, een ander vervoermiddel is er niet, en met het openbaar vervoer zijn de locaties niet te bereiken. Hoe gaan we dat oplossen?

De twee groepen hadden allebei een oplossing gevonden die inhield dat één van de twee achterop ging, maar bij de een gingen ze samen naar het zwembad terwijl de anderen eerst een persoon afzetten, waarna de ander de fiets meenam en aan het eind van de dag de eerste weer ophaalde. Mediation is een stuk lastiger dan het lijkt, want als mediator moet je eigenlijk alleen luisteren en de juiste vragen stellen, waarna de conflictpartijen zelf een oplossing vinden (voorwaarde is natuurlijk wel dat ze dat zelf echt willen). Het is de kunst om niet aan te dringen op een bepaalde oplossing, wat best moeilijk is soms! Goed luisteren is erg belangrijk en dat is altijd een goede vaardigheid die in het hele leven van pas komt.