Eirene Vrijwilligers Dag 2019

De vrijwilligersdag vond dit jaar plaats in de Expeditie in Amersfoort. Het was een speciale editie van de vrijwilligersdag omdat we 3 bezoekers uit Bosnië, Ivana, Ivona en Edina mochten verwelkomen. Deze drie vrouwen zijn lid van het Bosnische Geweldloze Communicatienetwerk, dat hun certificering voor geweldloze communicatie heeft verkregen via een project van Eirene in Bosnie. Tijdens de middag deelde Ivona informatie over haar land met ons. Ze beschreef enkele van de uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd, waaronder: onopgelost psychologisch lijden door de oorlog; percepties van ‘de anderen als de vijand’; moeilijkheid in echte communicatie en samenwerking; en veel wantrouwen, slachtofferhouding en algemene apathie. Ze zei ook waarom ze denkt dat geweldloze communicatie kan helpen: naast het verbeteren van communicatievaardigheden lost het conflicten op, verbetert het interpersoonlijk begrip en verdiept het de relaties met andere mensen. Ze zei ook dat geweldloze communicatie een praktijk biedt om de transformatie van de samenleving en cultuur naar ‘partnerschap’ te ondersteunen, waarbij alle menselijke behoeften met zorg kunnen worden vastgehouden. Ten slotte beschreef ze het Bosnische geweldloze communicatienetwerk en zijn activiteiten.

Het netwerk bevordert en integreert niet-gewelddadige communicatie en creëert een omgeving die universele menselijke behoeften respecteert. Het heeft momenteel 6 gecertificeerde trainers en 4 kandidaten in het certificatieproces. Trainers, kandidaten en leden werken continu aan het verspreiden van de missie van geweldloze communicatie. Het doet dit door lezingen, presentaties, trainingen en workshops aan te bieden voor verschillende doelgroepen. In 2018 en 2019 volgden 684 volwassenen en 200 kinderen in Bosnië trainingen over geweldloze communicatie.

Nadien gaven Edina en Ivana een inleidende training in geweldloze communicatie. Het was een interessante ervaring voor het publiek, dat naar de training in de Bosnische taal luisterde, die vervolgens door Dejan in het Nederlands werd vertaald. Dit was een manier om de ervaringen van Ivana, Ivona en Edina en anderen in het Bosnische netwerk te delen – zij ontvingen namelijk trainingen in het Nederlands, vertaald naar het Bosnisch. Na het leren van enkele basisconcepten over geweldloze communicatie, splitsten we ons op in groepen en deden we een interactieve activiteit.

Na de training deelde Paul informatie over een boek over het onderwijzen van vrede. Daarna aten de groepen samen in een lokaal Marokkaans restaurant.