Bosnië: Geweldloze Communicatie

Aïcha Chaghouani 

Alles loopt redelijk op schema. In januari hebben Jen en ik voor het eerst geskypet met Ivana, Marica en Selma en vandaag hebben we alweer het tweede overleg gehad. Ivana, Marica en Selma zijn druk bezig geweest de laatste twee maanden met de registratie van het netwerk als officiële organisatie en het opzetten van de NVC caravan activiteiten. De registratie duurt ietsje langer door wisselingen in de politiek waardoor dingen momenteel wat langzamer gaan en omdat ze nog wat vragen van de autoriteiten hebben ontvangen over hun naam maar ze verwachten hier verder geen problemen mee. Dit zal hopelijk eind maart rond zijn. Zodra dit gedaan is kunnen ze ook een officiële bankrekening openen en kan het geld voor de NVC caravan naar hun overgemaakt worden zodat ze echt van start kunnen gaan daarmee.  

Ze hebben momenteel 8 grotere steden in Bosnië geselecteerd plus Belgrado en Zagreb voor de NVC caravan. Ze zijn nu bezig met per stad onderzoeken welke locaties beschikbaar zijn, wie wanneer daarnaartoe zou kunnen gaan etc. Ze verwachten dus met het budget dat we nu hebben zeker in 10 verschillende steden trainingen te kunnen doen met ongeveer 20 deelnemers per training. Potentiële trainers zijn ook al geïnformeerd hierover. Het ligt nu alleen een beetje stil omdat ze nog niks door kunnen zetten zonder de registratie. Ze hopen half april de eerste training te houden. Verder zijn ze bijna klaar met de website die binnenkort online kan gaan, zodra ze ingeschreven zijn. Op het eerste gezicht ziet de website er goed uit. Jen en ik gaan daar nog goed naar kijken voor eventuele feedback. Er komt ook een algemeen mailadres voor het netwerk zodat ze ook makkelijk te bereiken en op te zoeken zijn. We hebben het ook gehad over ideeën voor andere activiteiten. Wat ze o.a. graag zouden willen doen is ’the days of peace’ organiseren in oktober rond Gandhi and Rosenbergs verjaardag. Dit zou iets in de richting van een conferentie over best practices in NVC zijn en is ook een goede manier om het netwerk te promoten. Ik ga onderzoek doen naar fondsen die we hiervoor aan kunnen schrijven. In maart komt Thera langs voor een training die specifiek focust op het opbouwen van een goede structuur voor een netwerk. Het begint allemaal rustig op gang te komen dus.  

Ivana, Marica en Selma zullen met zijn drieën de drijvende kracht achter hele hele project zijn in Bosnie. We hebben met ze afgesproken om maandelijks af te spreken om de voortgang door te spreken en te kijken waar ze onze hulp bij kunnen gebruiken.