Investeer in Vrede, Succes Gegarandeerd!

Linda de Veen

Een investering in vrede is een investering met gegarandeerd succes. VN-secretaris-generaal António Guterres noemde investeren in het “vredescontinuüm” de “beste garantie tegen instabiliteit en onveiligheid.” 

Door het digitale tijdperk gaat informatie razendsnel grenzen over. We weten veel meer en veel sneller welke problemen er aan de andere kant van de wereld plaatsvinden. Hierdoor lijkt het soms alsof er steeds meer ellende op de wereld is. Maar is dat wel zo?

Er gebeurt ook zoveel goeds op de wereld.

Aan deze successen moet veel meer aandacht besteed worden. Dat is gedaan tijdens het vijfde vredessymposium, dat plaatsvond op woensdag 2 oktober in het stadhuis van Nijmegen. Met het doel een vernieuwende en positieve sfeer te brengen. 

De eerste gast spreker was Ralf Bodelier van World’s Best News. Hij bracht een heel nieuw perspectief door met feiten en cijfers te laten zien dat het helemaal niet zo slecht gaat in de wereld. Uiteraard is elke oorlogsdode er één teveel, maar in de laatste decennia is het aantal oorlogsslachtoffers enorm afgenomen. Dat is goed nieuws! 

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen werk meer aan de winkel is. Onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can bevestigde dit tijdens het symposium. 

Can vertelde hoe hij probeert de verhalen van de mensen die hij tegenkomt tijdens zijn werk in o.a. Syrië, Libanon en Irak in Nederland in de huiskamers te krijgen. Ook verhalen van lokale vredeshelden, zoals een man die meer dan 300 kinderen uit handen van IS heeft gered. Elke week, anderhalf jaar lang, met gevaar voor eigen leven, smokkelde deze man kinderen uit het Kalifaat. Hij wenste hiervoor geen schouderklopjes, aldus Can, maar zei: “Dat doe je toch gewoon. Deze kinderen zullen ouder worden, kinderen krijgen, en hopelijk liefdevolle, barmhartige en gewetensvolle mensen worden.”

Na een korte pauze deelden de bezoekers van het symposium hun eigen succesverhalen met elkaar door deze op te schrijven en aan hun buurman/vrouw door te geven.

De volgende sprekers waren Qader Shafiq van Shelter City Nijmegen en Sana uit Pakistan, die in het kader van Shelter City korte tijd verblijft in Nederland. Qader vertelde over het Shelter City initiatief dat opvang biedt aan bedreigde mensenrechtenverdedigers.  

Sana is één van deze mensenrechtenverdedigers. Zij vertelde over haar werk en haar indrukwekkende persoonlijke verhaal. Ze komt op voor vrouwenrechten in rurale gebieden in Pakistan. Ze heeft al een collega verloren die omgebracht is om druk op haar uit te oefenen om haar werk neer te leggen. “Ik kan niet stoppen, want als ik het niet doe, dan doet niemand het,” aldus Sana.

Daarna vond het speciale moment van de huldiging van de vredeshelden plaats. Zij zijn gehuldigd voor hun inzet voor vrede en staan tevens symbool voor duizenden anderen die dat ook doen, vaak onopgemerkt en buiten de publiciteit. De helden werden gehuldigd door de burgemeester van Nijmegen, dhr. Bruls. 

De vredeshelden 2019 zijn:

  • Aart Bos (Masterpeace) voor zijn werk voor MasterPeace, een vredesbeweging actief in ruim 40 landen. De MasterPeace clubs realiseerden maar liefst 350 projecten met sociale impact in 2018.
  • Janine Tijhoff (Peace Brigades International) – voor haar werk voor PBI, die mensenrechtenverdedigers bijstaan die worden bedreigd en bemoeilijkt in hun werk. In het bijzonder voor haar werk in Indonesië, waar ze training and protection coordinator was.
  • Paul den Hartog (Eirene Nederland) – voor zijn werk rondom geweldloze communicatie, met name in Bosnië, waar trainingen worden gegeven (o.a. op scholen) en een train-de-trainer-programma is gestart.

Na de huldiging volgde een fotomoment en een groot applaus voor de vredeshelden. Tijdens de borrel in de prachtige Schepenzaal werd nog nagepraat over het bijzondere werk dat zij doen.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door Haella, SVAG, Eirene Nederland en PBI. Ook dank aan de gastgemeente Nijmegen en aan de vele vrijwilligers die hebben geholpen.

Tot de volgende keer!