Geweldloze vredesmissies op de kaart gezet

 

Aanbieding VredesmanifestHet Vredesmanifest “Laat de kinderen spelen: Investeer in vrede” is een reactie op het onlangs verschenen Manifest Over Versterking van de Nederlandse Defensie.

Op Internationale Vredesdag, 21 september, werd het manifest gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort in Den haag. Op 22 september werd het aangeboden aan de vaste Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Het Vredesmanifest onderstreept het belang van het voorkomen van oorlogen en de oplossing daarvan zonder wapens en doet aanbevelingen hiertoe aan de politiek. Het manifest oppert verassende visies op bondgenootschappen, het oplossen van gewapende conflicten en het belang van vredesmissies zonder wapens. Het Vredesmanifest is geen blauwdruk, maar wil een aanzet vormen tot opbouwende maatschappelijk en politieke discussie als het gaat om bereiken van duurzame vrede. Boeiende verhalen van vredeswerkers uit conflictgebieden illustreerden hoe deze ‘andere aanpak’ in zijn werk gaat. Zo vertelde Mieke van Opheusden van Peace Brigades International over haar werk in Guatemala, Stephanie Buljugic over haar werk in Zuid-Sudan en Sri Lanka voor Nonviolent Peaceforce, Maarten van der Werf van Christian Peacemaker Teams NL over het werken in Hebron en Stephanie Mbanzendore van Burundian Women for Peace and Development over het werken temidden van de dreigende burgeroorlog in Burundi.

De vier vredeswerkers kregen door de burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund, de penning “Vredesheld 2015” omgehangen als teken van waardering voor hun organisaties.

Het Vredesmanifest is opgesteld door initiatiefnemers African Sky, Burundi Women for Peace and Development, CPT-NL, EIRENE NL, Multicultural Women Peace Network, Peace SOS en Platform Vrouwen voor Duurzame Vrede. Medeondertekenaars zijn EVS EcoVrede, Kerk en Vrede, Stichting voor Aktieve Geweldloosheid, Sundjata, Vrouwen voor Vrede en Vredesbeweging PAIS.