Selectieprocedure vrijwilligerswerk

Heb je eenmaal besloten dat je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt doen via EIRENE, dan staan hieronder de stappen die je daarvoor moet doorlopen. Uitzending van vrijwilligers gebeurt door EIRENE Internationaal, de overkoepelende organisatie waar EIRENE NL deel van uitmaakt.

Aanmelding en selectie:

1. Informeer jezelf goed: bestudeer de projecten waar je kunt werken, stel ons de vragen die je hebt via e-mail of telefoon.

De weg naar een vrijwilligersdienst

De weg naar een vrijwilligersdienst

We sturen je informatie op en indien gewenst kun je ook een individueel gesprek met een contactpersoon voor vrijwilligers aanvragen. Daarna krijg je van ons het aanmeldingsformulier. Vul het in en stuur het naar ons terug.

2.  Als we denken dat jij mogelijk geschikt bent voor een vrijwilligersdienst, nodigen we je uit voor een selectiedag of -weekend van vrijwilligers en projecten. Daarna kijken we welk project goed bij je zou passen (je mag een voorkeur aangeven, maar EIRENE beslist waar je geplaatst wordt). Je krijgt van ons een aanbod voor een bepaald project.

3. Je brengt een kennismakingsbezoek aan het project waarvoor je bent geselecteerd (dit geldt alleen voor projecten in Europa).

Stappen nadat je een project toegewezen hebt gekregen:

4.  Je zet een ondersteuningsgroep op voor de financiering van je vrijwilligersjaar (sponsoring door familie, vrienden en kennissen). Dit bedraagt ca. € 250,- per maand voor vrijwilligers onder de 27
jaar en ca. € 500,- voor vrijwilligers boven de 27 jaar.

5. Je organiseert je heen- en terugreis en wat erbij komt kijken.

6. Je neemt deel aan de vertrekcursus van twee weken die speciaal wordt georganiseerd  voor vrijwilligers. Die vindt plaats in Duitsland.

7. Je dienst begint. Halverwege je uitzending komen vrijwilligers en EIRENE-medewerkers  uit dezelfde regio een week lang bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.

8. Tijdens een terugkeerseminar van een week bereiden we je voor op het weer oppakken van je leven in Nederland.

9. We vinden het altijd erg leuk als vrijwilligers na afloop van hun dienst willen vertellen hoe het was door middel van een presentatie, maar dit is niet verplicht.

Belangrijk om te weten

Omdat er vrij veel geregeld moet worden, is er ruim de tijd nodig voordat je aan je vrijwilligerswerk begint. Over het algemeen duurt de periode van aanvraag tot uitzending zo’n 10-12 maanden. Begin dus tijdig met oriëntatie en meld je ruim van tevoren aan!

EIRENE zendt één keer per jaar mensen uit naar vrijwilligersprojecten. Ieder jaar beginnen we rond november met de selectieprocedure. Als je dan meedoet, begint je dienst in augustus-september van het volgende jaar.